Technische SEO | Optimalisatie
Vaak wordt bij SEO optimalisatie gedacht aan het optimaliseren van de content. Natuurlijk is de content een belangrijk onderdeel binnen het proces, het is immers het deel wat jouw bezoeker ziet. Onder de motorkap kun je een hoop aspecten optimaliseren die al gauw een aantal quick-wins opleveren. Sommige aspecten zijn simpel aangepast, terwijl andere onderdelen toch meer tijd en moeite vergt.
Ervaring van bezoekers
Websites worden geranked op verschillende kenmerken. Content is belangrijk, maar de bezoekerservaring speelt net zo’n grote rol. Op de content wordt een site geïndexeerd op relevantie en de bezoekerservaring beïnvloed de hoogte van de ranking. Daarom is het belangrijk om websites zo goed mogelijk te optimaliseren. De meeste onderdelen zijn niet zichtbaar voor de bezoeker, maar draagt bij aan de ervaring. Denk hierbij aan de laadsnelheid van de site, mobielvriendelijkheid en beveiliging. Het is te adviseren om deze optimalisaties door te voeren, net na de implementatie van het CMS (bijvoorbeeld WordPress). Het is makkelijker om de basis vanaf het eerste moment goed in te richten, dan achteraf alles aan te gaan passen.

Laadtijd van de pagina
Eén van de belangrijkste onderdelen van technische SEO optimalisatie is de laadtijd van een pagina. Google hecht hier veel waarde aan. Het gaat immers om de beleving van een bezoeker. Hoe sneller jouw website is, des te hoger de ranking. Wil je weten hoe snel jouw huidige website is? Gebruik de Google PageSpeed Insight tool of voor meer details de Pingdom Website Speed Test tool.
Optimaliseer afbeeldingen
Het laden van een pagina is afhankelijk hoeveel data er dient te worden geladen. Gebruik je grote afbeeldingen, maak deze kleiner en comprimeer deze. Hoe kleiner de filesize is, des te sneller de pagina kan worden weergegeven.
Keuze voor een goede en snelle websitehoster
Ben je een commerciële organisatie? Bespaar dan niet op degene die jouw site gaat hosten. Laadtijd van de website is één van de onderdelen voor een goede ranking. Elke miliseconde telt hierin
CMS (Content Management Systeem)
Snelle hoster gevonden? Maak dan de keuzes voor een CMS. Je kunt natuurlijk ook jouw site zelf coderen. Beide mogelijkheden kan. Eén van de meest bekende (gratis) CMS is WordPress. Schitterende oplossing! Content toevoegen is zeer eenvoudig en er is een grote community en heel, heel veel plugins. Er zit echter wel één nadeel aan WordPress, de laadtijd (TTFB; Time To First Byte) is meestal langer.
Javascript & CSS
Nóg een nadeel van WordPress is dat je minder controle hebt over het gebruik van (externe) CSS bestanden en (externe) Javascript bestanden. Ook heb je grote kans dat elke plugin een eigens CSS en Javascript file gebruikt. Hierdoor ontstaan er meerdere files die worden ingelezen. Het beste is om deze bestanden samen te voegen en/of asynchroom te laten laden.
Above The Fold – Boven de vouw optimalisatie
Above the fold is jargon voor het stuk van een website die je als eerste ziet wanneer je een pagina opent. Deze dient snel te worden weergegeven, zodat jouw bezoeker in ieder geval iets ziet/kan lezen. Dit geeft de webserver de tijd om op de achtergrond de rest van de pagina te laden.
Nóg meer snelheid nodig?
Is dit alles nog niet genoeg en wil je nóg meer snelheid uit jouw website halen? Maak gebruik van een Content Delivery Network (CDN). Dit zijn externe webservers die op meerdere plaatsen ter wereld jouw website cachen en grotere bestanden (zoals afbeeldingen) via meerdere servers in deze pagina kan laden. Hierdoor hoeft jouw website niet meer zoveel capaciteit te gebruiken om een webpagina weer te geven en werkt deze dus sneller. Deze site is ondergebracht bij Cloudflare. Een andere grote CDN is MaxCDN.
Lazy Loading van afbeeldingen
De term zegt het al, de content krijgt voorrang op het laden van een pagina, dan afbeeldingen. Aangezien tekst eenvoudiger (en dus sneller) laad, kan jouw bezoeker zich in ieder geval al concentreren op de content, waarbij later de afbeelding pas wordt weergegeven. Pas goed op met gebruik van Lazy Loading, het kan voorkomen dat een afbeelding helemaal niet gezien wordt. Tuning is dus vereist.
Caching
Een website en content is meestal dynamisch en wordt, zeker bij WordPress, dynamisch opgebouwd. Caching is een methode die ervoor zorgt dat jouw website alvast wordt ingelezen als platte HTML (dus snellere laadtijd) en er kan ook worden aangegeven aan terugkerende bezoekers dat de website gebruik maakt van de locale cache van jouw bezoeker. Hierdoor hoeft er minder informatie naar hen toe worden gebracht en reduceert de laadtijd.

Beveilig je website met een SSL certificaat Technische SEO Optimalisatie
Een goede basis is om bij de start van jouw website gebruik te maken van een SSL certificaat. SSL staat voor Secure Socket Layer. Dit zorgt ervoor dat de site een encryptie bevat, zodat buitenstaanders niet mee kunnen kijken welke informatie wordt ingevuld of bekeken. Sites met een SSL certificaat begint met https (in plaats van http). Google ranked https pagina’s hoger dan http en binnen een aantal jaar, zullen http pagina’s als onveilig worden beschouwd en niet meer worden geïndexeerd.
Jouw hoster heeft mogelijkheden om een SSL certificaat toe te passen. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van je hoster. Bij de meeste aanbieders zijn deze tegenwoordig gratis. Mocht dit niet het geval zijn, zou je gebruik kunnen maken van een SSL certificaat van Comodo.
Mobiel vriendelijkals onderdeel van Technische SEO Optimalisatie
Een aantal jaar geleden is het “Mobile First” era begonnen. Websites dien je te optimaliseren voor kleinere schermen, zoals smartphones en tablets. Nu, op dit punt, word jouw website vaker bezocht door een smartphone dan door een desktop.

Mobiel vriendelijkals onderdeel van Technische SEO Optimalisatie
Een aantal jaar geleden is het “Mobile First” era begonnen. Websites dien je te optimaliseren voor kleinere schermen, zoals smartphones en tablets. Nu, op dit punt, word jouw website vaker bezocht door een smartphone dan door een desktop.
Accelerated Mobile Pages (AMP)
Om mobile websites nog beter en sneller te kunnen weergeven is Google in 2016 een project gestart, genaamd AMP (Accelerated Mobile Pages). Simpel gezegd is dat Google jouw website cached, zonder alle afbeeldingen, maar puur de content wordt weergegeven. Deze pagina’s laden razendsnel op mobiele devices, maar geeft wel een andere look-and-feel dan je huidige website.
Op dit moment word je vele malen hoger in de ranking geplaatst wanneer je AMP hebt geïmplementeerd op jouw website. Helaas vraagt dit om een complete rebuild van jouw website, dus houd rekening met een tijdrovende klus 😉